Gode råd om påklædning

Gode råd om påklædning

Når du læser nedenstående, er det vigtigt at understrege at de aktiviteter som vi laver i Team Nord, som udgangspunkt ikke kræver specialpåklædning eller dyrt friluftsudstyr (undtaget herfra er kajakkurserne, da der her kræves specielt udstyr). Selv små ting omkring ens påklædning kan gøre en stor forskel, så vi har valgt at præsentere nogle principper omkring påklædning herunder.

Når det er koldt

Varmetab sker primært fra hovedet, håndled og ankler. Derfor er hue, vanter og varme sokker effektive midler til at holde varmen. Derudover køler fugt os ned, hvorfor det er vigtigt at holde sig tør, når det er koldt. Ved at iklæde sig flere lag tøj, bliver det nemmere at regulere varmen alt efter aktivitetsniveau, så man undgår at kommer til at svede meget på en gåtur, og derefter blive afkølet af fugten, når man sidder stille.

Inderst

Det er dette lag som skal give varme når det er koldt. Det er typisk langt undertøj og tynde sokker.

Mellem

Dette lag kan supplere med mere varme og er typisk ens almindelige tøj. Det kunne være en bomuldsskjorte, en sweater og et par almindelige lange bukser. Jeans eller cowboybukser er dog en dårlig løsning, da de har en tendens til at suge en del vand og er svære at få tørre igen.

Yderst

Her skal være et lag som er vind og vandtæt og som er let at tage af og på. Typisk er det yderste lag regntøj, som både er vind- og vandtæt og som man måske kun har på når det regner.

Ind med uld – ud med bomuld

Det er en god ide at det inderste lag tøj mod huden er af uld, som isolerer selvom det bliver vådt. Bomuld holder på fugten og bruger dermed hudens varmeenergi til fordampning, hvilket gør at vi bliver afkølede. Alternativ til uld er skiundertøj i kunststof, som har næsten samme egenskaber, men som har en tendens til at komme til at lugte. Derudover har skiundertøj typisk en svedtransporterende effekt, som gør at man skal have et lag udenpå skiundertøjet som kan optage fugten, ellers vil skiundertøjet blive fugtigt og have samme problemer som bomuld.

Princippet om at undgå bomuld er også vigtigt i forhold til fødderne, da de afgiver meget fugt og man derved hurtigt kommer til at fryse om tæerne. Hvis man gerne vil have en indersok kan man købe tynde strømper i uld i herretøjsforretninger. Yderst på fødderne bruges ragsokker som også gerne må være uld, men med iblandet lidt kunststof, så de holder til sliddet.

Læs evt. mere om ulds varmende evne på Videnskab.dk.

Når det er varmt

Om sommeren er det vigtigt at beskytte sig mod solens stråler samt mod at få det for varmt. Løstsiddende og let tøj med lange ærmer og ben, samt en hat med skygge vil være tilstrækkeligt. Også om sommeren kan det blive køligt og det kan blive regnvejr.

Når det regner

Almindeligt regntøj af f.eks. nylon, som ikke er åndbart, holder både vandet ude og inde. Det vil sige, at hvis man får det varmt og sveder, kan man ikke komme af med fugten fra kroppen og skal derfor huske at tage regntøjet af igen ved først givne lejlighed, da man ellers bliver afkølet af sin egen kondens på indersiden af regntøjet, når man ikke er aktiv længere. Det kan derfor være en fordel at have overtøj som er åndbart (f.eks. Goretex), hvis man skal være meget aktiv.

Fodtøj

En dag i skoven kræver ikke de store fjeldvandrestøvler, men blot fodtøj som er lidt robust og som kan holde ens fødder tørre og varme,når det er koldt og give luft til tæerne, når det er varmt. I Danmark vil en par robuste vandtætte sko kunne bruges på de fleste årstider. Hvis det er meget fugtigt, regner eller sner, kan man vælge et par vandrestøvler som går op omkring anklerne. Ud over at de holder fødderne tørre, så støtter de også anklerne. Gummistøvler går også an, med en god uldsok til at holde varmen. Dog har mange gummistøvler det problem, at de ikke støtter særlig godt omkring anklen og derudover har en relativt tynd bund, som giver problemer både med at stå fast og hvis man skal gå en længere distance. Endelig er det ligesom med regntøj, at gummistøvler holder både vand ude og inde. Sveder man meget om fødderne, kan de derfor blive opløste og man får lettere vabler.